Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Fileri

Podmladite vaše lice

Supstance za popunjavanje bora na licu, takozvani dermalni fileri se proizvode od različitih prirodnih i sintetskih materijala. Poslednjih godina se radi na njihovom usavršavanju kako bi se postigla sigurnost primene, trajnost rezultata kao i lakoća primene. Ovakvi fileri se proizvode u vidu gelova i viskoznih tečnosti koje se ubrizgavaju u kožu.

Hijaluron

Hijaluron, jedan od najzastupljenijih predstavlja polisaharid, inače zastupljen u epitelnom, vezivnom i neuralnom tkivu igra važnu ulogu u organizmu.
Poslednjih decenija sve veću primenu nalazi u kozmetologiji i estetskoj hirurgiji.
Američka agencija za hranu i lekove 2003. godine odobrila je primenu hijalurona za ispunu mekotkivnih defekata, bora i od tada nastaje ekspanzija u njegovoj primeni.

Uloga dermalnih filera

Uz starenje kože, kao i nepovoljan uticaj spoljašnjih faktora (pušenje, konzumiranje alkohola, rad u zagađenoj sredini, prekomerno izlaganje suncu) smanjuje se količina hijalurona, kolagenih vlakana i potkožnog masnog tkiva. Koža vremenom postaje atrofična, opuštena, uz sve izraženije bore i gubitak tkivnog volumena.

Ubrizgavanjem hijalurona uklanjaju se ovi neprijatni znaci starenja, a pacijenti osećaju ponovno zadovoljstvo pri pogledu u ogledalo na najeksponiraniji deo svoga tela – lice.
Najčešće se koristi za povećanje usana, u ispuni radijalnih bora oko usana, ispuni linija koje se prostiru od nosa do uglova usta, za korekciju takozvanih “smejalica” na obrazima i duž spoljašnje ivice kapka, za vraćanje volumena licu i obrazima, kao i za popunjavanje horizontalnih bora na čelu. Preparati hijalurona se proizvode u različitim gustinama (viskoznostima) i u zavisnosti od toga nalaze primenu na različitim regionima tela.

U poslednjih desetak godina se oni viskozniji koriste i za nadoknadu kožnog volumena na šakama, čime se vaskularne i koštane strukture manje uočavaju, a time postiže mladalački izgled nadlanica.

Kako izabrati filer?

Idealan filer bi trebalo da bude razgradiv i što trajniji kako bi omogućio što duži estetski rezultat. Istovremeno bi trebalo da je prečišćen od proteinskih ostataka koji bi mogli da izazovu bilo koju vrstu alergijske reakcije.

Ovom opisu danas ponajviše odgovaraju preparati Švedskog RESTYLAN-a, Američkih JUVEDERM-a i SURGIDERM-a kao Švajcarskog TEOSYAL-a, najvišeg kvaliteta i maksimalne čistoće hijalurona. Kao takvi su odobreni od strane agencije za registraciju lekova u našoj zemlji, i mogu se kupiti u bolje snabdevenim apotekama, a njihovu aplikaciju možete tražiti u renomiranim ordinacijama i klinikama.

Pozovi Kliniku