Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Botoks ili ne, pitanje je sad?

Anti-ageing

Botulinski toksin ili Botoks, popularni “lunchtime” tretman podmlađivanja, globalni je fenomen i suvereni vladar liste najpopularnijih anti-age tretmana.

Iako živimo u dobu gde nas od informacije najčešće deli par sekundi za tastaturom, ljudi prema tretmanu botoksa još uvek imaju predrasude. Osnovni razlog leži upravo u informacijama, doduše nepotpunim, koje često rezultiraju neodlučnošću da se pruži prilika ovoj jednostavnoj i efikasnoj proceduri podmlađivanja.

Ukoliko izaberete odgovarajući tretman botoksom, budite sigurni da će rezultat biti apsolutno neizostavan. Ipak, kako biste doneli pravu odluku, neophodno je razumeti princip njegovog delovanja.

Srećom, na pravom ste mestu.

Šta je Botoks?

Pre svega, da, Botoks jeste otrov, njegovo puno ime je Botulinski toksin (Botulinum Toxinum) i jedina razlika između leka i otrova zapravo je u količini, ali i čistoći same supstance. Nije na odmet znati i da je cena botulinskog toksina (Botoksa) uslovljena upravo njegovom čistoćom, iz razloga što je sam proces prečišćavanja vrlo skup.

Mnogi imaju dilemu o tome da zarad lepote dozvoljavaju da im “otrov” putuje organizmom i ugrozi im zdravlje. Prava istina je da Botoks ostaje lokalizovan na mestu na kome je apliciran i da vremenom gubi svoje dejstvo, zbog čega je potrebno obnoviti dozu.

Komponente botulinskog toksina koriste se u anesteziologiji, oftalmologiji i fizikalnoj medicini. Tek u poslednjih dvadeset godina, Botoks je počeo da se koristi u estetici.

Zašto uraditi tretman Botoksom?

 Koža lica oslikava pokrete naših mišića, usecajući bore. Slabljenjem rada određenih mišića, nestaju bore na koži, dok se već duboko urezane bore značajno ispravljaju.

Kao što smo napomenuli, kod tretmana Botoksom očekivan rezultat NIKADA ne izostane. Besprekorno čelo, “otvoren” pogled i visoko postavljene obrve. Lice u celini dobija nežniji, mladalačkiji izraz, gubi se grč mišića čela koji inače licu daju umoran, strog i stariji izgled.

Kada je tretman Botoksom dobar izbor?

Najčešći razlozi za olduku na tretman botoksom su:

  • Asimetrija kapaka ili obrva
  • Brazde na čelu (duboke bore)
  • Bore u uglovima i oko očiju (smejalice)
  • Vertikalne bore na čelu i između obrva
  • Bore na nosu i oko nosa
  • Bore na vratu (tzv. Bandalete)
  • “Tužan” izraz usana na krajevima
  • U cilju prevencije nastanka dubokih bora

Manje poznata činjenica je da se botulinski toksin primenjuje u tretiranju prekomernog znojenja (hiperhidroza), ali i za rešavanje simptoma migrene.

Procedura

Svakom tretmanu botoksom prethodi konsultacija sa specijalistom. Na taj način, precizno se utvrđuju želje i potrebe svakog pacijenta, a što je važnije, procenjuje stanje tretiranog područja.

Prilikom intervencije, lekar pacijentu na uvid daje sredstvo koje koristi tokom tretmana. Neophodno je da na sredstvu postoji informacija o zemlji porekla, koncetraciji leka i roku trajanja.

Važno je napomenuti da se injekcije botulinskog toksina (botoksa) ne apliciraju u mišić podizač obrva, čime pacijent zadržava potpuno prirodan izraz lica, sa uobičajenim pomeranjem obrva.

Oporavak

Prvih nekoliko dana posle tretmana pacijent ne bi trebalo da trlja ili masira regije tretirane botoksom, kako ne bi izazvao njegovu migraciju na okolno područje. Ukoliko se ovo dogodi, može se javiti privremena slabost facijalnih mišića koji nisu tretirani, poput padanja kapka.

Takođe, nakon tretmana botoksom, savetuje se izbegavanje naginjanja glave ka tlu, poseta saunama, spa centrima ili solarijumima, kao i konzumiranje alkohola.

Efekat

Iako je botoks zaista efikasan, pacijenti ponekada očekuju čudo, tzv. magiju prvog efekta. Istina je da maksimalni rezultat tretmana botoksom nije vidljiv odmah, već postepeno nastaje tokom 4-7 dana.

Trajanje efekta tretmana botoksom je između 4-6 meseci.

Mit da lice “padne” kada dejstvo botoksa prođe, neistinit je. Pacijent zapravo izgleda isto kako je izgledao pre tretmana botoksom.

Neželjeni efekti

Kod tretmana botulinskim toksinom (botoksom) mogući su sitni neželjeni efekti, koji su, kao i sam preparat, prolaznog karaktera.

Ono što treba znati i izbegavati je tretiranje prevelike regije lica botoksom, iz razloga što dovodi do odsustva mimike i neprirodnog izgleda.

Jedini pravi rizik, odnosno mera opreza, zapravo je na samom pacijentu, jer je on taj koji bira lekara i kliniku u kojoj vrši tretman.

Najvažnije je odrediti pravu dozu i, naravno, imati meru, što je, složićete se, već subjektivna stvar.Višegodišnje iskustvo specijalista Klinike ”DE” u oblasti anti-age tretmana ovu kliniku čini pravim izborom za rešenje vaših problema.

Zakažite konsultacije u Klinici DE, na sledeće brojeve telefona:

+381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Cenovnik

Očekujemo vas!

Pozovi Kliniku