Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Korekcija nosa

Korekcija nosa (korektivna rinoplastika) predstavlja jedan od najčešćih zahvata estetske hirurgije. Bavi se estetikom nosa i saniranjem problema njegove funkcionalnosti.

Korektivna rinoplastika koriguje defekte, velličinu i oblik nosa.

Za cilj ima postizanje sklada između upečatljivih delova lica pacijenta (usne, oči, nos), ne narušavajući njegovu autentičnost i karakter.

Najčešće korekcije:

  • izraženog grebena nosa (grba)
  • veličine nosa
  • širine nosa
  • dužine nosa
  • ispravljanje oblika nosa (baburasti, asimetričan, povijen vrh nosa, sedlast nos)
  • septoplastika – korekcija poremećaja disanja (operacija devijacije septuma)

Septoplastika

Septoplastika predstavlja hirurški zahvat kojim se koriguje nosna pregrada, uklanjaju njeni deformisani delovi, postavlja u pravu poziciju, što rezultira njenom potpunom funkcionalnošću. Nosni septum (pregrada) je kostno-hrskavičava struktura koja deli nosnu šupljinu na dva jednaka dela. Simptomi devijacije septuma su otežano disanje na nos, zapušenost nosa, česta krvarenja na nos, ponavljane upale sinusa, glavobolje, vrtoglavice. Uzroci devijacije mogu biti povreda nosa već prilikom samog porođaja, u detinjstvu ili usled pritiska na nosni septum prilikom uspravnog hoda.

 Hronologija operativnog zahvata

 1. Konsultacija

Konsultacija predstavlja prvi korak ka donošenju odluke o korekciji nosa. Specijalisti omogućava uvid u vaše potrebe i nedoumice, ali mu i daje mogućnost da obavljanja prvi pregleda nosa.

2. Priprema

3. Operativna tehnika

Korekcija nosa obavlja se preko rezova unutar nozdrva i preko kolumele.

U Klinici DE najčešće se izvodi otvorena septorinoplastika, iz razloga što je to jedini način da se obuhvati kompletan nos, sa svim strukturama kojima je potrebna korekcija.

4. Trajanje

Operacija najčešće traje između jednog i dva sata. Obavlja se u opštoj anesteziji. Manje intervencije moguće je izvoditi u lokalnoj anesteziji, uz pomoć intravenske sedacije.

5. Postoperativni oporavak

Nakon operacije, pacijentu se stavljaju tamponi u nozdrve, dok se na taj deo lica stavlja kompresivna maska (Denver splint imoblizacija). Tamponi se uklanjaju već posle prvog dana, a kompresivna maska nakon 7 dana. Do uklanjanja tampona i maske pacijent diše na usta i delimično na nos, iz razloga što se u tom periodu otok još uvek povlači.

Prva 24h podrazumevaju otok i podlive. Tokom 72 sata koriste se hladni oblozi i povišeno uzglavlje za spavanje.

Otoci i modrice (hematomi) ispod očiju očekivani su tokom perioda 2-3 nedelje nakon zahvata.

Prilikom uklanjanja zavoja iz nosa može doći do oticanja male količine krvi i sluzi. Tada se u nos stavlja komad gaze, u cilju prikupljanja sadržaja.

Kako bi se prevenirale komplikacije, neophodno je izbegavati napornu fizičku aktivnost i situacije u kojima postoji rizik od povrede nosa, kijanje i izduvavanje sadržaja iz nosa ili naglo povlačenje garderobe preko nosa, korišćenje naočara za vid ili izlaganje suncu.

Povratak u svakodnevicu moguć je nakon dve nedelje.

Krajnji rezultati se procenjuju tek nakon godinu dana, dok se prvi kvalitativni uvid stiče nakon pada otoka (okvirno 2-3 meseca od intervencije).

6. Potencijalni rizici

Korektivna rinoplastika vrlo retko ima komplikacije.

Potencijalne komplikacije uključuju ponovljeno krvarenje iz nosa, otežano disanje, bol, promena boje kože ili otok.

Pozovi Kliniku