Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Laserska epilacija

Lasersko uklanjanje dlaka je medicinska procedura koja koristi laser- intenzivan pulsirajući snop svetlosti-za odstranjvanje neželjenih dlaka..Odobrena je od strane FDA (američke agencije za hranu i lekove) još sredinom devedesetih  i predstavlja danas najčešće izvođen laserski tretman.

Jedina u svetu neinvazivna metoda, potpuno bezbedna i ujedno i najefikasnija metoda uklanjanja neželjenih dlaka.

Laseri za epilaciju predstavljaju aparate koje emituju svetlost određene talasne dužine, koja biva apsorbovana od strane pigmenta melanina u  folikulu dlake. Tu se ona pretvara u toplotu (fototermoliza) i dovodi do uništenja samog folikula. Na ovaj način okolno tkivo se štiti od zagrevanja. Zbog visoko selektivne fototermolize  najbolji rezultati laserske epilacije se postižu kod osoba sa svetlom kožom i tamnom debelom dlakom.

Zašto je potrebno više tretmana?

Postoje tri faze rasta dlake

  1. anagena faza predstavlja fazu aktivnog rasta dlake i samo tada je dlaka osetljiva na laserski snop svetlosti
  2. katagena faza ili faza regresije dlake.
  3. telogena faza ili  završna faza rasta dlake, gde  dlaka ispada

Obzirom da je osetljivost dlake na laserski snop samo u anagenoj (aktivnoj) fazi, tretmane je neophodno ponoviti i to u tačno odeređenim vremenskim inervalima (4-10 nedelja) u zavisnosti od tretirane regije.

Broj tretmana je vrlo individualan i zavisi od boje i kvaliteta dlake, boje kože, regije koja se tretira, hormonskog statusa. Za željeni rezultat potrebno je najčešće 3-6 tretmana.

U našoj klinici koristimo laser MeDioStar NeXT nemačke firme Asclepion koji zbog svojih karakteristika i laserskog pulsa omogućava tretman na svim tipovima kože.

Sama laserska epilacija nije bezbolna procedura. Većina pacijenata oseti blagu neprijatnost za vreme i odmah nakon tretmana. Diodni laser MeDioStar NeXT je opremljen sistemom koji hladi tretirano područje neposredno pre nego što se emituje laserski puls i na taj način povećava sigurnost i smanjuje neprijatnost samog tretmana. Zbog specifičnih karakteristika laserskog pulsa  moguć je tretman na svim tipovima kože ( Fitzpatrick tip kože  I do VI)  tokom cele godine.Upravo laserom MeDioStar NeXT pouzdano i sigurno se odstranjuju dlake sa tamne kože.

Uputstva za lasersku epilaciju

Potrebno je da dlaka nije čupana iz korena 3-4 nedelje pre tretmana. Dlaka se može brijati, skidati depil kremom ili skraćivati makazama. Ne smeju se koristiti izotretinoini, fotosenzitivni lekovi ili preparati (retinolske kreme,jaki vitaminski kompleksi…). Trudnice i pacijenti sa epilepsijom nisu kandidati za lasersku epilaciju.

Ponašanje nakon tretmana

Koža nakon tretmana može biti blago otečena i crvena,najčešće do sat vremena,a najduže 2-3 dana. Narednih par dana ne smeju se koristiti jaki hemijski i mehanički iritansi . Dlake se ne smeju čupati iz korena sve do kraja laserskih tretmana.

 

Mogući neželjeni efekti

Produženo crvenilo koje traje par dana je najčešći neželjeni efekat i može trajati 2-3 dana.Promena boje kože u smislu hiperpigmentacije ili hipopigmentacije,bol tretirane regije,pojava krasti,opekotine i ožiljaka.

Sami neželjni efekti se mogu izbeći ukoliko se koriste kvalitetni laseri, na kojima rade obučeni lekari.

Na samom pregledu potrebno je da je dužina dlake 1mm iznad kože.

Konsultacije za lasere su besplatne.
Tretmane obavlja dr Zorana Grubović, specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije sa 10 godina iskustva u radu sa laserima.

Cenovnik možete pogledati OVDE

www.asclepion.com

Pozovi Kliniku