Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Redukcija grudi- smanjivanje grudi

Manje je nekada lepše

Smanjivanje grudi – Redukcija grudi

Postoji više različitih vrsta operativnih zahvata po pitanju ove problematike. Operacije redukcije grudi su složene, a određene fizičke karakteristike grudi zahtevaju i specifične operativne procedure.

Velike grudi nisu „lake za nošenje“ i vremenom postaju problem, naročito zbog povećanog opterećenja na vratne i grudne pršljenove, pa tako mogu uzrokovati probleme vezane za preveremene degenerativne promene u predelu vratne kičme. Zbog toga se u mnogim razvijenim zemljama operacije za smanjivanje velikih grudi refundiraju iz zdravstvenih fondova. Kod nas se uglavnom o tome govori kao o estetskom problemu, što u retkim slučajevima i jeste, ali je to pre svega zdravstveni problem (naročito prevelike grudi).

Operacija se izvodi u opštoj anesteziji, traje od 2 do 5 sati, u zavisnosti od veličine grudi i komplikovanosti operativne procedure. Suština operacije je uklanjanje dela masnog tkiva i mlečnih žlezda, a takođe i kože grudi, oblikujući na taj naćin manju, lakšu i lepšu dojku. Tokom istog operativnog zahvata moguće je smanjiti i i bradavice što se neretko i radi. U određenim slučajevima se koriste i implanti radi postizanja što adekvatnijeg oblika dojki.

Nakon operacije se obično ostane dan do dva na klinici. Postoperativno se nosi medicinski grudnjak, u trajanju od jednog do tri meseca. Rane se šiju resorptivnim koncima (nema naknadnog vađenja konaca). Preporuka tokom prvih par meseci da se izbegava podizanja teških tereta. Pacijent se vraća svojim obavezama nakon deset do petnaest dana od operacije, a vežbanju nakon tri do četiri nedelje.

Pozovi Kliniku