Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Blefaroplastika (operacija kapaka)

Za savršen pogled

Operacija kapaka

Blefaroplastika je operacija kojom se “podižu”očni kapci. Mogu se izolovano operisati gornji ili donji kapci ili oba zajedno.

Blefaroplastika gornjih kapaka je jedna od efektnijih operacija u plastičnoj hirurgiji kojom se postiže “otvoren” pogled i mlađi (svežiji) izgled. Obično se izvodi u lokalnoj anesteziji, što znaci da pacijent istog dana nakon operacije ide kući. Operacija traje oko 45 minuta tokom kojih se odstrani višak kože u predelu gornjih kapaka, kao i deo misića, a redukuju se ukoliko je potrebno i masni jastučići kojih u predelu gornjih kapaka ima tri. Oni s godinama hipertrofiraju i postaju vidljiviji. Nakon operacije se preko predela gornjih kapaka zalepe medicinske trakice koje onemogućavaju potpuno otvaranje očiju, ali služe za bolje zarastanje rana. Kontrola je nakon sedam dana kad se trakice skidaju, kao i po jedan intradermalni konac sa svakog kapka. Otoka i modrica u prvih sedam dana ima i to u predelu donjih kapaka. Bol je minimalnog intenziteta, pacijenti najnormalnije funkcionišu, ali ostaju kod kuće tokom prvih nedelju dana zbog modrica i trakica. Ožiljci u ovom regionu su postavljeni u brazdu gornjeg kapka i skoro su nevidljivi. Okolina posle ovakvih zahvata primećuje da ste nešto uradili na licu, ali obično misle da ste se pre svega dobro naspavali i da zato izgledate odmorno.

Blefaroplastika donjih kapaka je složenija operacija i neophodno je da se izvodi u opštoj anesteziji. Operacija traje oko dva sata. Pacijent jedan dan provodi na klinici, nakon čega ide na kućno lečenje. Bol nije intenzivan, ali modrice i otoci jesu i obično je potrebno dve nedelje oporavka do vraćanja na posao i svojim dužnostima. Kontrole su nakon tri dana i nakon sedam dana kada se skidaju konci što uopste nije bolno. Ovom operacijom se uklanja višak kože koji postoji u predelu donjeg kapka, a takođe se zateže i mišić ispod kože. Ukoliko je potrebno reseciraju se masni jastučići kojih je takođe tri ili se redistribuiraju. Nakon operacije se tokom prvih 24h menjaju hladni oblozi radi smanjenja potencijalnih otoka. Treba napomenuti da se dva dana pre ove operacije piju tablete od arnike kako bi se sprečilo oticanje. Ovo je vrlo efektna operacija, ali se za definitivni rezultat mora sačekati koju nedelju više, uz napomenu da ukoliko su donji podočnjaci bili tamnije prebojeni operacija neće uticati na značajniju promenu boje, već će to učiniti estetski prihvatljivijim određeni preparati sa vitaminima i drugim supstancama.

Pozovi Kliniku