Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Povećanje grudi

Kako ste oduvek želeli

Povećanje grudi – Augmentacija

Operacija povećanje grudi je jedna od najčešće izvođenih operacija. Takođe i jedna od najefektnijih. Izvodi se u opštoj anesteziji i obično traje oko 1h ili nešto malo duže. Na klinici se ostaje jedan dan nakon operacije, a kućno lečenje obično traje narednih sedam dana. Nakon operacije se nose adekvatni medicinski grudnjaci, od 2 – 6 nedelja. Fizičke vežbe se izbegavaju u narednih 4 – 6 nedelja, a kola ne treba voziti prve dve nedelje posle operacije.

Razvoj dojke se zavrsava sa navrsenih osamnaest godina. Tek nakon tog perioda se povećanje grudi može izvoditi. Najcesce su pacijenti za ovu operaciju nezadovoljni svojom velicinom ili polozajem dojki, a ne tako retko i oblikom. U odredjenim slucajevima se operise samo jedna dojka radi postizanja simetrije kod urodjeno asimetricnih grudi. Dojke posle trudnoce i dojenja, ili posle dijeta mogu da se smanje i promene znacajno oblik, sto je vrlo cest razlog za povecanje grudi implantima. Iako se cesto banalizuje tema povecanja grudi, to uopste nije tako, i ima izuzetan znacaj za pacijente.

Pacijentkinje na prvom pregledu budu upoznate sa samim operativnim zahvatom, implantima koji se koriste ( oblik i velicina ), izvrse se merenja i na osnovu toga se da predlog za oblik i velicinu proteze. Preoperativno fotografisanje je obavezno da bi sam efekat operacije mogli da ispratimo na najbolji nacin. Pacijent se upoznaje sa mogucim rizicima i limitima ove vrste operacije. Treba napomenuti da se trudimo da pacijentima damo sto realniju sliku ovog zahvata, i uvek savetujemo da ne treba preterivati sa velicinom.

Povećanje grudi se radi implantima poslednje generacije. Punjeni su kohezivnim gelom ( tzv. Memory gel ) koji na najbolji moguci nacin imitira volumen i oblik prirodne dojke. Impant se moze plasirati na tri nacina ( pristupa ):

  • Inframamarno ( oziljak je u predelu inframamarne brazde, duzine oko 4-5cm)
  • Periareolarno ( oziljak se nalazi oko bradavice u pigmentnoj regiji )
  • Aksilarno ( oziljak je u predelu pazusne jame )

Takodje treba napomenuti da mesto implanta moze da bude razlicito: ispod same mlecne zlezde, ispod pektoralnog misica , ili delomicno ispod misica a delimicno ispod zlezde. Nasa a i svetska praksa govori u prilog plasiranja implanta ispod misica kad god je to izvodivo.

Na kraju treba napomenuti da proces starenja, kao i trudnoce, sila gravitacije i varijacije u telesnoj tezini pacijenta mogu uticati na izgled dojki i moguce naknadne hirurske intervencije.

Pozovi Kliniku