Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Povećanje grudi

Kako ste oduvek želeli

Povećanje grudi – Augmentacija

Operacija povećanje grudi je jedna od najčešće izvođenih operacija. Takođe i jedna od najefektnijih. Izvodi se u opštoj anesteziji i obično traje oko 1h ili nešto malo duže. Na klinici se ostaje jedan dan nakon operacije, a kućno lečenje obično traje narednih sedam dana. Nakon operacije se nose adekvatni medicinski grudnjaci, od 2 – 6 nedelja. Fizičke vežbe se izbegavaju u narednih 4 – 6 nedelja, a kola ne treba voziti prve dve nedelje posle operacije.

Razvoj dojke se zavrsava sa navrsenih osamnaest godina, i tek tada se ovakve operacije mogu izvoditi. Najcesce su pacijenti za ovu operaciju nezadovoljni svojom velicinom ili polozajem dojki, a ne tako retko i oblikom. U odredjenim slucajevima se operise samo jedna dojka radi postizanja simetrije kod urodjeno asimetricnih grudi. Dojke posle trudnoce i dojenja, ili posle dijeta mogu da se smanje i promene znacajno oblik, sto je vrlo cest razlog za povecanje grudi implantima. Iako se cesto banalizuje tema povecanja grudi, to uopste nije tako, i ima izuzetan znacaj za pacijente.

Pacijentkinje na prvom pregledu budu upoznate sa samim operativnim zahvatom, implantima koji se koriste ( oblik i velicina ), izvrse se merenja i na osnovu toga se da predlog za oblik i velicinu proteze. Preoperativno fotografisanje je obavezno da bi sam efekat operacije mogli da ispratimo na najbolji nacin. Pacijent se upoznaje sa mogucim rizicima i limitima ove vrste operacije. Treba napomenuti da se trudimo da pacijentima damo sto realniju sliku ovog zahvata, i uvek savetujemo da ne treba preterivati sa velicinom.

Povećanje grudi se radi implantima poslednje generacije. Punjeni su kohezivnim gelom ( tzv. Memory gel ) koji na najbolji moguci nacin imitira volumen i oblik prirodne dojke. Impant se moze plasirati na tri nacina ( pristupa ):

  • Inframamarno ( oziljak je u predelu inframamarne brazde, duzine oko 4-5cm)
  • Periareolarno ( oziljak se nalazi oko bradavice u pigmentnoj regiji )
  • Aksilarno ( oziljak je u predelu pazusne jame )

Takodje treba napomenuti da mesto implanta moze da bude razlicito: ispod same mlecne zlezde, ispod pektoralnog misica , ili delomicno ispod misica a delimicno ispod zlezde. Nasa a i svetska praksa govori u prilog plasiranja implanta ispod misica kad god je to izvodivo.

Na kraju treba napomenuti da proces starenja, kao i trudnoce, sila gravitacije i varijacije u telesnoj tezini pacijenta mogu uticati na izgled dojki i moguce naknadne hirurske intervencije.

Pozovi Kliniku