Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Korekcija nosa (Rinoplastika) – hirurški, filerima (hijaluronom), laserom

Kada je u pitanju korekcija nosa (korektivna rinoplastika), ne postoje unapred utvrđeni standardi koji bi definisali njegovu lepotu.

Sta je korekcija nosa (rinoplastika)?

Korekcija nosa predstavlja jednu od najčešćih, u isto vreme i najtežih zahvata (operacija) estetske hirurgije. Ovo poglavlje plastične hirurgije bavi se estetikom nosa, ali takođe ima važnu ulogu i u saniranju problema njegove funkcionalnosti, kao što je devijacija nosa.

Cilj zahvata

Korekcija nosa za cilj ima reoblikovanje i promenu njegove veličine. Postoje hirurška korekcija nosa (invazivna), kao i korekcija nosa bez operacije (neinzvazivna), u koju spada korekcija nosa filerima (hijaluronom) za kojom je takođe velika potražnja.

Korekcija nosa teži ka postizanju sklada između upečatljivih delova lica (usne, oči, nos) i prilagođavanju individualnim potrebama svakog pacijenta, sa akcentom na zadržavanju njegovog karaktera i autentičnosti.

Kada korekcija nosa moze da se radi?

Važna napomena je da se korekcija nosa ne preporučuje pre navršene 18. godine starosti, iz razloga što se u tom periodu završava formiranje koštane strukture nosa. Naravno, u slučaju izražene devijacije i otežanog disanja, operaciju je moguće izvesti i ranije.

Vrste korekcije nosa

S obzirom da se ljudski nos sastoji od koštanog i hrskavičavog dela prekrivenih kožom, njegova kompletna struktura podložna je korekciji. Korekcija nosa podrazumeva otklanjanje defekta, promenu veličine i oblika nosa.

Najčešće korekcije:

  • izražen greben nosa (grba)
  • veličina nosa
  • širina nosa
  • dužina nosa
  • oblik nosa (baburasti, asimetričan, povijen vrh nosa, sedlast nos)
  • septoplastika – korekcija poremećaja disanja (devijacija septuma)

Najčešće je to korekcija vrha nosa, kao njegovog najistaknutijeg dela.

Sta je Septoplastika?

Septoplastika kao korekcija nosa predstavlja hirurški zahvat  (operaciju) korigovanja nosne pregrade, uklanjanje njenih deformisanih delova, postavljanje u pravu poziciju, što rezultira njenom potpunom funkcionalnošću.

Nosni septum (pregrada) je kostno-hrskavičava struktura koja deli nosnu šupljinu na dva jednaka dela.

Simptomi devijacije septuma najčešće su u vidu otežanog disanja na nos, njegove zapušenosti, čestog krvarenja na nos, ponavljane upale sinusa, glavobolje, vrtoglavice. Uzroci devijacije mogu biti povreda nosa već prilikom samog porođaja, u detinjstvu ili usled pritiska na nosni septum prilikom uspravnog hoda.

Korekcija nosa – korak po korak 

1. Konsultacija

Ukoliko ste nezadovoljni estetskim izgledom ili funkcionalnošću vašeg nosa, prvi korak ka odluci da se obavi korekcija nosa svakako je konsultacija. Ona doktoru omogućava da razume vaše potrebe i nedoumice. Takođe, daje mu mogućnost da obavi prvi pregled vašeg nosa.

U dogovoru sa pacijentom, doktor pravi plan i utvrđuje kakva korekcija nosa na najbolji način unapređuje njegov oblik i funkcionalnost. Na odluku utiču faktori koji mogu uticati na ishod operacije (struktura nosnih kostiju i hrskavice, oblik lica i debljina kože). Takođe, lekar mora biti upoznat sa vašom medicinskom istorijom.

Tokom konsultacija, pacijent saznaje odgovore na sva pitanja, brige ili nedoumice sa kojima se susretao.

2. Priprema

Nakon konsultacija, pacijent se priprema za zakazanu korekciju. U periodu od dve nedelje pre i nakon što se izvodi korekcija nosa, preporučuje se izbegavanje upotrebe lekova koji utiču na proces zgrušavanja krvi (Aspirin, Andol, Acetisal), jer isti povećavaju sklonost ka krvarenju u toku ili nakon operacije. Poželjan je prestanak konzumiranja nikotina, iz razloga što usporava proces zarastanja rana i povećava mogućnost nastanka infekcije.

3. Operativna tehnika

Korekcija nosa obavlja se preko rezova unutar nozdrva i preko kolumele, iz razloga što u se u Klinici DE najčešće radi otvorena septorinoplastika, jer je to jedini način da se obuhvati kompletan nos, sa svim strukturama kojima je potrebna korekcija.

Sama korekcija nosa najčešće traje između jednog i dva sata. Obavlja se u opštoj anesteziji. Manje intervencije moguće je izvoditi u lokalnoj anesteziji, uz pomoć intravenske sedacije.

4. Postoperativni oporavak

Nakon operacije, pacijentu se stavljaju tamponi u nozdrve, dok se na taj deo lica stavlja kompresivna maska (Denver splint imoblizacija). Tamponi se uklanjaju već posle prvog dana, a kompresivna maska nakon 7 dana. Do uklanjanja tampona i maske pacijent diše na usta i delimično na nos, iz razloga što se u tom periodu otok još uvek povlači.

Neposredno nakon intervencije, neophodni su odmor i mirovanje. Prva 24h podrazumevaju otok i podlive. Otok se povećava tokom prvih 48 sati nakon zahvata i može biti praćen glavoboljom. U prva 72 časa koriste se hladni oblozi i povišeno uzglavlje za spavanje, kako bi se smanjio rizik od nastanka komplikacija.

Otoci i modrice (hematomi) ispod očiju karakteristični su tokom perioda od 7–10 dana od zahvata.

Nakon uklanjanja vazelinskih tampona (1 dan nakon operacije), može doći do oticanja male količine krvi i sluzi. Tada se u nos stavlja komad gaze, u cilju prikupljanja tog sadržaja.

Kako bi se prevenirale komplikacije, 2 nedelje nakon operacije, neophodno je izbegavati napornu fizičku aktivnost i situacije u kojima postoji rizik od povrede nosa, kijanje i izduvavanje sadržaja iz nosa ili naglo povlačenje garderobe preko nosa. Korišćenje naočara ili izlaganje suncu ne preporučuju se barem 2 nedelje posle zahvata.

Povratak u svakodnevicu moguć je već nakon dve nedelje.

Tokom perioda oporavka, oblik i izgled nosa se menjaju. Krajnji rezultati procenjuju se tek nakon šest meseci do godinu dana, dok se prvi kvalitativni uvid stiče nakon pada otoka (okvirno mesec dana od intervencije).

5. Potencijalni rizici

Korekcija nosa vrlo retko ima komplikacije. Kao i svaka druga operacija, može biti praćena rizikom od krvarenja, infekcije ili alergijske reakcije na anestetik. Od ostalih potencijalnih komplikacija navodimo ponovljeno krvarenje iz nosa, otežano disanje, bol, promena boje kože ili otok, nastanak ožiljka ili otvora u nosnoj pregradi (perforacija septuma). Mogu se javiti manje nepravilnosti i asimetrija na nosu tokom postoperativnog perioda, ali one nestaju u periodu od godinu dana.

Višedecenijsko iskustvo specijalista Klinike ”DE” u oblasti korektivne rinoplastike čini ovu kliniku pravim izborom za rešenje vaših problema.

Korekcija nosa i njena cena zavise od stanja i vrste zahvata. Cenovnik možete pogledati ovde.

Vašu konsultaciju možete zakazati na sledeće brojeve telefona:

+381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Očekujemo vas!

Pozovi Kliniku