Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Laserska liposukcija – Uklanjanje masnih naslaga i celulita

Ako i vi imate masne naslage koje nikako da nestanu, vreme je da saznate kako funkcioniše laserska liposukcija, minimalno invazivna metoda za uklanjanje masnih naslaga i celulita.

Čemu služi laserska liposukcija?

Laserska liposukcija može preoblikovati svaki deo tela, uz ograničeno otklanjanje količine masnog tkiva (do 5 kg). Ovaj zahvat koristi SMART LIPO tehnologiju i preporučuje se osobama koje pored napornih treninga ili dijete ne uspevaju da se reše viška iz problematičnih regija. Kod muškaraca, to je najčešće predeo stomaka, bokova i podbradka. Kod žena, česta je liposukcija nogu, bedara, obraza, nadlaktica i kolena. Ipak, zajednička slaba tačka svima je stomak.

Najčešća pitanja i dileme?

Odlučiti se na lasersku liposukciju, a zatim i pripremiti za ovaj operativni zahvat, uzbudljivo je samo po sebi. Pored toga, dovoljno je da pomislite na vaše novo staro telo i promeni na bolje.

Takođe, prirodno je i da ste zabrinuti. Zato što o liposukciji ili ne znate ništa, ili znate nedovoljno. Kakva su iskustva? Koliko traje operacija? Kako ćete se osećati posle nje? Koliko traje postoperativni oporavak? Kada ćete moći da se vratite uobičajenim aktivnostima ili gde možete videti primere “pre i posle”, samo su neka od pitanja na koje tražite odgovore.

Kako bismo vam ublažili ovu «preoperativnu napetost», u nastavku smo pripremili svojevrsni vodič o laserskoj liposukciji. Na ovaj način, znaćete tačno šta da očekujete. Uskoro ćete izgledati fenomenalno.

Šta je liposukcija?

Postoje dve vrste liposukcije – klasična i laserska. Klasična (tzv suva) liposukcija je starija metoda i radi se pod totalnom anestezijom. U masno tkivo tretirane regije se kroz male rezove ubacuje specijalna igla sa zaobljenim vrhom, tzv kanila. Ona je vezana za crevo koje ulazi u aspirator operacionog polja, a čiji je vakuum podešen na maksimum. Kanilu koja je pod kožom hirurg pažljivim pokretima počinje da pomera, čime razbija ćelije i momentalno ih isisava vakuumom u posebnu staklenu posudu. Dakle, čisto mehanička procedura koja se danas ređe koristi.

A sta je laserska liposukcija?

Postoje dve metode primene lasera u okviru liposukcije:

1. Laserska liposukcija, koja podrazumeva i otklanjanje dela masnog tkiva uz pomoć kanila malog promera
2. Laserska lipoliza, kojom se otklanjaju manje količine masnog tkiva ciljanih regija. Ova verzija zadužena je za fino preoblikovanje i podrazumeva da organizam sam vrši resorpciju i eliminaciju razgrađene masti. Taj proces se odvija desetak nedelja, tako da se očekivani rezultat postiže postepeno.

Zato što je osnovni cilj laserske liposukcije vaša zavidna figura, dolazimo do zaključka da nije važno samo otkloniti što više santimetara ili kilograma, već dobiti željeni oblik tela.

Laserska liposukcija, za razliku od klasične liposukcije, podrazumeva daleko manje bola, otoka i modrica. Jedna od prednosti je i što se obavlja u lokalnoj anesteziji, sa trajanjem oko 60 minuta. Maksimalna temperatura upotrebe lasera u tkivu je 38.5C, što ne predstavlja rizičnu temperaturu za ljudski organizam.

Liposukcija – korak po korak

I Priprema za operaciju

Kada odlučite da uradite lasersku liposukciju, pre svega vam je potrebna kompletna laboratorijska analiza:

– krvna slika sa biohemijskom analizom, uz faktore koagulacije, krvnu grupu i Rh
– pregled kardiologa uz EKG
– pregled anesteziologa

II Dan operacije

Neposredno pred ulazak u salu pacijentu se mere krvni pritisak, temperatura, telesna težina i potpisuje pristanak na operaciju. Potom se pacijent tušira koristeći dezinfekciono sredstvo.

Nakon toga lekar obeležava markerom regije predviđene za LL i fotografiše ih.

III Operacija

Laserska liposukcija obavlja se u lokalnoj anesteziji, uz analgosedaciju. To omogućava saradnju pacijenta tokom intervencije, mogućnost da se ustane i procene eventualne neravnine, kako bi se blagovremeno sanirale. Pacijent napušta bolnicu istog dana. Svakodnevne aktivnosti su moguće odmah nakon zahvata.

Za razliku od klasične liposukcije, upotreba lasera doprinosi kraćem periodu oporavka, koža se brže vraća na svoje mesto, čime je vreme nošenje steznika kraće. Otok i modrice su očekivana pojava.

IV Postoperativni tok

Nakon operacije, pacijent oblači steznik, takozvani bandaž. Bolovi su zbog anestezije umanjeni, uz prisutan osećaj laganog zatezanja tretirane regije. Dva sata kasnije, pacijent se otpušta kući, uz savet za upotrebu leka protiv bolova, po potrebi.

a) Prvi dan nakon zahvata

Zbog bržeg metabolizma, muškarcima je postoperativni period kraći nego kod žena. Prvog dana se preporučuje kretanje, uz lakše aktivnosti, kako bi se poboljšala cirkulacija.

Kao i za druge hirurške intervencije, važi pravilo da se ne sme koristiti lek Andol (jer pospešuje krvarenje), kao i da je zabranjena konzumacija cigareta. Važno je znati da su na mestima malih rezova gde je uvođena mikrokanila (promer 1mm) moguća manja krvarenja. Ukoliko dođe do toga, potrebno je promeniti gazu.

b) Drugi dan nakon zahvata

Prvo previjanje, koje se obavlja na klinici. Mogu biti primetne modrice i otoci. Otok obično počinje da se povlači u toku prvih nedelju dana, dok modrice mogu da traju i do tri nedelje, čak i duže, u zavisnosti od površine tretirane regije. Tuširanje je moguće, uz zadržavanje malih flastera preko rezova.

c) Treći dan nakon zahvata

Uobičajena rutina još uvek nije narušena, uz obavezno nošenje steznika. U tom trenutku skoro da se ni ne primećuje da ste imali intervenciju. Prisutno je blago zatezanje pri kretanju i pokretima.

d) Sedmi dan nakon zahvata

Skidanje konaca. Eventualna upotreba limfne drenaže, ukoliko ima izraženih otoka ili je tretirana veća regija (npr. noge).

e) 14. dan nakon zahvata

Otoci i hematomi su se povukli, rezultati su sve više vidljivi.

f) 15. dan nakon zahvata

Očekivano skidanje steznika.

V Komplikacije

Prilikom laserske liposukcije, na neko vreme može doći do gubitka osetljivosti (utrnulost) tretirane regije. Asimetrija i  neravnine su moguće, ali svedene na minimum. Ipak, njih je moguće sanirati naknadnom korekcijom.

Kod laserske liposukcije, pacijent se najčešće vraća uobičajenim aktivnostima u periodu od 7 do 14 dana, nekada čak i u roku od nekoliko dana, što je uslovljeno površinom tretirane regije.

Laserska liposukcija daje vidljive i trajne rezultate pod jednim uslovom – da pacijent ne poveća svoju telesnu težinu više od 5kg.

Pored dobijanja tražene figure, laserskom liposukcijom možete ostvariti dvostruki benefit. Pošto je dobijeno masno tkivo bogato matičnim ćelijama i faktorima rasta, njega možete naknadno iskoristiti. Tretman pod nazivom Fat Grafting (Transfer masti) podrazumeva korišćenje sopstvenog masnog tkiva kao prirodnog filera za podmlađivanje lica (popunjavanje bora, opuštenih obraza i jagodica), povecanje usana, grudi ili zadnjice.

Višedecenijsko iskustvo specijalista Klinike ”DE” u oblastima klasične i laserske liposukcije, kao i transfera masti, ovu kliniku čini pravim mestom za rešenje vaših problema.

Cena laserske liposukcije je 500e po regiji. Vašu konsultaciju u Klinici DE možete zakazati na sledeće brojeve telefona:

+381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Vaša nova figura čeka!

Pozovi Kliniku