Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Povecanje grudi – prirodno i implantatima

Povecanje grudi (augmentacija grudi), uz liposukciju predstavlja najčešće izvođen zahvat plastične hirurgije. To je hirurški zahvat (operacija) kojim prirodno ili implantatima povećavamo oblik i obim grudi, dok se često kombinuje sa zahvatom pod nazivom podizanje grudi.

Sa psihološkog aspekta, grudi pripadnicama lepšeg polaigraju igraju veoma važnu ulogu, zato što njihov izgled može imati direktan uticaj na samopouzdanje. Iako različite starosne grupe imaju drugačije povode za povecanje grudi, krajnji rezultat ipak je isti.

Povecanje grudi – zašto?

Cilj operacije povecanja grudi zapravo je proporcionalni oblik grudi, upravo onaj koji najbolje odgovara konfiguraciji vašeg tela. Dok mlađe žene žele što veći obim grudi, damama srednjih godina, uz povecanje grudi, važna je i korekcija grudi (njihovog položaja), odnosno podizanje grudi.

Za povecanje grudi najčešće se odlučuju žene sa nerazvijenim grudima ili asimetrijom, ali i žene čije su grudi, nakon gubitka težine, porođaja ili procesom starenja, izgubile na obimu i promenile svoj oblik. Takođe, postoje vežbe za grudi koje mogu u manjem obimu pomoći njihovom boljem izgledu, ali je učinak zanemarljiv i zahteva vreme.

Nažalost, u Srbiji raste broj žena koje implantate ugrađuju nakon mastektomije. Važno je napomenuti i da troškove takvih operacija pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Povecanje grudi – hronologija

Ukoliko ste se odlučili da probate ovu popularnu proceduru, ovaj tekst može vam pomoći da se što bolje upoznate i pripremite za povecanje grudi.

1. KO JE KANDIDAT ZA POVECANJE GRUDI?

Mnoge žene nisu sigurne da li su pravi kandidat za povecanje grudi. Kako biste znali pravi odgovor, potrebno je da sebi postavite nekoliko pitanja:

a) Da li vas opterećuje veličina grudi?

b) Da li su obim grudi i vaših kukova u neskladu?

c) Da li postoji vidna asimetrija grudi koja narušava estetiku ili kongenitalne anomalije?

d) Da li vam je smanjen obim grudi (dojenje, gubitak telesne težine ili starenje)?

2. KONSULTACIJA

Ukoliko ste odlučili povecanje grudi, spremni ste za sledeći korak – konsultaciju. O detaljima operacije i tome koja vrsta korekcije bi vam zaista odgovarala, pre svega je potrebno razgovarati sa iskusnim plastičnim hirurgom. Budite sigurni da ćete na taj način doneti najbolju odluku.

Ipak, praksa je pokazala da je najteže uskladiti želje i očekivanja pacijenta sa mogućnostima i krajnjim ishodom. Ono što je važno na samom početku je biti realan, saslušati i pre svega uvažiti iskusnijeg od sebe – hirurga.

Pregledom vaših grudi, specijalista donosi odluku koja najviše odgovara njihovoj veličini i obliku, poziciji areola i kvalitetu kože. Važno je reći postoji i prirodno povecanje grudi masnim tkivom (transferom masti/sopstvenom mašću).

Zatim, zajedno donosite odluku o odgovarajućoj veličini, obliku i vrsti implantata. Na red dolazi razmatranje mesta incizije (reza), odnosno da li će implantat biti plasiran iznad ili ispod pektoralnog mišića.

Osim navedenih podataka, od izuzetne važnosti za prvi pregled su i informacije o tome da li ste pod terapijom lekovima, o postojanju alergija na određene lekove, da li ste preležali ili se lečite od neke bolesti, kao i eventualna evidencija ranijih hirurških zahvata (uključujući i biopsiju dojke).

Vrste implantata

Postoje različite vrste implantata za povecanje grudi. Razlikuju se prema: Obliku (okrugli ili konturni); Kubikaži; Prečniku; Površini (glatki (ređe se koriste) ili teksturirani (češće u upotrebi); Sastavu (ispunjeni slabo ispuštajućim gel-silikonskim elastomerama (češća upotreba u Evropi) ili slanim rastvorom (u Americi).

 3. PRIPREMA ZA POVECANJE GRUDI

Ukoliko ste pušač, dve nedelje pre i nakon zahvata ne smete konzumirati cigarete. Veče pre zakazane operacije jesti najkasnije do 21h, a tečnost piti do ponoći. Grudi oprati antibakterijskim sapunom veče pre operacije i na samo jutro zahvata. Nakon nanošenja sapuna, ostaviti ga da deluje deset minuta, a zatim isprati.

 4. OPERATIVNA TEHNIKA

Koliko povecanje grudi traje zavisi od slučaja do slučaja. Vrši se u opštoj anesteziji i traje u proseku od sat do sat i po. Incizija (rez) može biti urađena oko donje ivice areole, ispod pazušne jame ili u submamarnoj liniji (najčešće). Implantat se plasira u džep, koji može biti iza žlezdanog tkiva dojke ili ispod pektoralnog mišića.

 5. POSTOPERATIVNI TOK

Cilj postoperativnog toka povecanja grudi u biti je svesti rizik od hirurških komplikacija na minimum. Nakon zahvata, pacijent ostaje u bolnici jedan dan. Dužina oporavka može zavisiti od vrste zahvata i najčešće traje do 14 dana.

Tokom oporavka je važno nositi specijalni brushalter. Četiri nedelje nakon operacije potrebno je izbegavati fizički napor. Grudi moraju mirovati, bez dizanja teških predmeta da se ne bi naprezali pektoralni mišići. Tuširanje je obično moguće nakon tri do pet dana, uz prethodno savetovanje sa lekarom. Preporučuje se spavanje na leđima.

6. KOMPLIKACIJE

Kao i kod svakog operativnog zahvata, povecanje grudi može imati komplikacije, ali treba napomenuti da su one vrlo retke. Može se javiti infekcija, krvarenje ili odbacivanje implantata. Najčešća opisana komplikacija kod povecanja grudi je kontraktura kapsule.

Obzirom da je silikonski implantat strani materijal, naš organizam pravi svojevrsnu opnu kojom pokušava da odvoji strano telo od sebe, u ovom slučaju kapsulu. U malom procentu dešava se da kapsula zadeblja, što dovodi do njene kontrakcije a samim tim i deformacije.

Taj problem se najčešće rešava u prvom stadijumu, transferom masti i masažama, dok se u uznapredovalim stadijumima operativno vade implantati i kapsula, i postavljaju novi implantati.

7. NAJČEŠĆA PITANJA

Može li se dojiti sa silikonima?

Ukoliko su implantati smešteni ispod mišića (najčešća tehnika), oni ne utiču na dojenje, niti su štetni za majku ili dete. Ipak, povecanje grudi je preporučljivo izvesti godinu dana nakon trudnoće, odnosno šest meseci nakon prestanka dojenja.

Da li je moguća prava procena stanja grudi sa implantatima?

Naravno, nemate razloga za brigu, implantati za povecanje grudi nemaju uticaj na rezultate bilo kakvog dijagnostičkog pregleda, kao što je mamografija.

Troškovi operacije?

Kada je u potanju cena operacije povecanje grudi, potrebno je imati u vidu da ista zapravo podrazumeva niz troškova, koja se na Klinici DE kreće se od 3000e i koja uračunava:

  1. Analiza (uključujući UZ dojki i mamogramu)
  2. Implantati
  3. Anestezija
  4. Operaciona sala
  5. Boravak na klinici
  6. Kompresioni brushalter
  7. Antibiotici
  8. Rad hirurga

Višedecenijsko iskustvo specijalista Klinike ”DE”  u zahvatima kao što su povecanje grudi, redukcija grudi, rekonstrukcija grudi, podizanje grudi i ginekomastija (redukcija muških grudi) ovu kliniku čini pravim mestom za rešenje vaših problema.

Zakažite konsultacije u Klinici DE, na kojima ćete porazgovarati sa specijalistom, videti slike pre i posle, čuti iskustva pacijenata i prakse, na sledeće brojeve telefona:

+381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Cenovnik

Očekujemo vas!

Pozovi Kliniku