Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

RAZLIKA IZMEĐU TRAJNOG UKLANJANJA DLAKA LASEROM I IPL-OM

Ako ste se odlučili za trajno uklanjanje dlaka i sada tražite način da to uradite,,verovatno ste naišli  na termine kao što su laserska  epilacija ili  IPL ,i sada se pitate koja je razlika. Ukratko, lasersko uklanjanje dlaka je sigurnije, efikasnije I zapravo jedini način na koji treba ukloniti dlaku.

Oba tretmana  su dostupna  još od sredine 1990.tih i  značajno se razlikuju . Rad i lasera i IPL-a podrazumeva stvaranje svetlosne energije, koja se potom apsorbuje u tamni pigment dlake i dovodi do oštećenja njenog folikula.

Svetlost najbolje privlače i apsorbuju tamni objekti. Svi znamo da će nam nošenjem tamne odeće leti biti mnogo toplije nego da nosimo odeću svetlih boja. Na identičan način laserska energija se apsorbuje mnogo bolje u tamnom materijalu (pigmentu) u koži.

Šta je laser? Sama reč je u stvari akronim koji  je u srpskom i  engleskom jeziku postao imenica. Akronim je praktično dobijen iz definicije.

Light  Amplification by Stimulated Emission of Radiation, što u slobodnom prevodu znači pojačavanje svetlosti  stimulisanom emisijom zračenja.

Karakteristike laserske svetlosti:

Svetlost dobijena laserom  je daleko više monohromatska, direktnija,  snažnija i koherentnija nego dobijena iz bilo kog drugog izvora.

       –    Monohromatska- što  znači da je svetlost koja se emituje iz lasera samo jedne talasne dužine (boje). Obična bela svetlost predstavlja kombinaciju različitih talasnih dužina ( boja )

  • Koherentna– svi fotoni se kreću u jednom smeru
  • Usmerena– laserski zrak je usmeren u jednu tačku, što čini lasersku svetlost veoma snažnom i efikasnom skoro 100% u slučaju laserske epilacije

Laser koristi jednu talasnu dužinu koja selektivno pogađa pigment tamne boje, melanin. Ovo omogućava dublje prodiranje zraka i energija je direktno usmerena ka svom cilju, a nije apsorbovana od strane ostalih struktura koje se nalaze na njenom putu. Ako se koristi pravilno, laser će selektivno uništiti tačno određeni target, a okolno tkivo neće oštetiti.

IPL – intense puls light ( intenzivna pulsna svetlost)

IPL uređaji sa druge strane nisu laseri,oni proizvode svetlost širokog spektra talasnih dužina (kao i sijalica) koja se ne može pretvoriti u fokusirani zrak. Različite  talasne dužine se apsobuju  na različitim dubinama u koži,  i samo neke od njih dolaze do folikula dlake.

  • IPL, intenzivna pulsna svetlost, nije monohromatska, što znači da ima mnogo različitih boja i samo mali procenat ovih boja je efikasan u tretmanu redukcije dlaka
  • nije koherentna i intenzivna, tako da je redukcija dlaka značajno manja
  • nije usmerena i zbog toga se rasipa i čini tretman manje efikasnim

IPL uređaji koriste najčešće  raspon talasnih dužina od 500-1200nm. Ove talasne dužine se apsorbuju u različitim strukturama kože. Strukture koje su manje i površnije, kao što je pigment u nekim flekama ili vaskularne lezije, apsorbuju većinu ove svetlosti. Da bi svetlost došla do veće dubine na kojoj se nalazi folikul dlake, mora se raditi sa jačim energijama što povećava rizik od opekotina i drugih neželjenih efekata, kao što su hiperpigmentacije, hipopigmentacije, plikovi ili ožiljci.

Prednosti korišćenja lasera u odnosu na IPL su

-IPL je jeftinija, manje efikasna tehnologija za redukciju dlaka

-laseri su daleko precizniji i mogu razlikovati tamnu i debelu dlaku u odnosu na okolinu, koja ostaje neoštećena

-svaki laserski puls traje deo sekunde i može tretirati nekoliko dlaka u isto vreme

-laseri imaju mogućnost da  bezbedno tretiraju kožu svih boja dok IPL može dovesti do opekotina tamnijih tipova kože

Osnovna razlika između lasera i IPL kod uklanjanja dlaka uglavnom leži u njihovoj tehnologiji koju koriste da generišu svetlost, kao i u različitim osobinama svetlosti koja se koristi.

Laserska  tehnologija je, prosto, mnogo efikasnija i sa njom se postižu značajno bolji rezultati nego sa IPL-om . Kod većine pacijenata postiže se optimalan rezultat trajnog uklanjanja dlaka od 80% ili više posle 3-7 tretmana.

IPL ipak zauzima važno mesto u tretiranju kože. Sa njim se postižu odlični rezultati kod rešavanja problema kože kao što su površne pigmentacije, crvenilo ili prošireni kapilari, ali ne omogućava željene rezultate kod uklanjanja dlaka.

Pozovi Kliniku