Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
  • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Transplatacija kose & FUE tehnika – Najsavremeniji metod presađivanja kose

Jedino rešenje za naslednu ćelavost

Postoje brojni načini kako pobediti ćelavost/opadanje/gubitak kose. Nažalost, većina uglavnom ne daje dobre rezultate, osim jednog. U pitanju je transplatacija kose, odnosno  FUE tehnika/metoda, dokazano jedini način USPEŠNOG tretiranja ćelavosti/opadanja/gubitka kose. Sada dostupan i u Srbiji!

Opadanje kose

Dnevno u proseku opadne oko 100 dlaka sa glave. Ova pojava obično ne dovodi do vidljivog razređenje kose, obzirom da nam u isto vreme raste nova. Ipak, gubitak kose nastaje kada se ciklus rasta i opadanja dlake poremeti ili kada je folikul dlake uništen, odnosno zamenjen ožiljnim tkivom. Zato je transplatacija rešenje.

U zavisnosti od uzroka, postoji više načina opadanja kose. Ono može biti naglo ili postepeno, privremeno ili trajno.

Gubitak/opadanje kose najčešće se povezuje sa nekim od sledećih faktora:

– naslednost

– hormonske promene

– zdravstvena stanja (dijabetes, lupus i sl)

– lekovi ili suplementi

– zračna terapija glave

– stres

– odredjene frizure ili tretmani kose

– starenje

Muški tip ćelavosti

Svako ko je čuo za pojam nasledna ćelavost, vrlo dobro zna i šta je Androgena alopecija, kao i da je transplatacija kose rešenje. Ovo stanje ima skoro svaki drugi muškarac do 50. godine starosti, dok najveće psihološke posledice ima na tinejdžere i populaciju mlađu od 30 godina. Uzrok njenog nastanka leži u uticaju muških polnih hormona i, da razrešimo i tu dilemu – naslednog faktora. Brzina i obim opadanja kose zavise od pojedinca do pojedinca, te se zbog različitih genetskih predispozicija teško mogu predvideti.

Nasledni tip ćelavosti

Androgenetska alopecija uzrokovana je kombinacijom genetskih & hormonskih faktora (hormon dihydrotestosteron (DHT) koji dovodi do promena u folikulu dlake). U najvećem broju slučajeva, gubitak kose dešava se u regiji zalistaka (najčešća transplatacija kose), temena, kao i na obe regije istovremeno. Ove regije sadrže receptore za DHT, a kada su ti receptori stimulisani hormonom, gubitak kose počinje. Broj i lokalizacija osetljivih dlaka takođe u velikom procentu zavisi i od genetske predispozicije, i nasleđuje se od oba roditelja.

Androgena alopecija postaje uočljiva već u pubertetu, pod uticajem androgenih, odnosno polnih hormona. Starenjem, ovaj estetski problem sve je progresivniji. U početnoj fazi, primetno je stanjivanje kose, za koju je karakteristično da je kraća i svetlijeg pigmenta (vlasi se pretvaraju u male, bele kratke dlake).

Transplatacija kose – FUE tehnika

Stižemo do jedinog rešenja. U pitanju je trasnplatacija kose – FUE tehnika/metoda.

Iako Fue tehnika kao transplantacija kose podrazumeva pojedinačan pristup vlasima, naše dlake zapravo ne rastu pojedinačno, već u vidu folikularnih jedinica, koje mogu sadržati jednu ili više dlaka.

Transplatacija kose – Fue tehnika izvodi se u lokalnoj anesteziji i minimalno je invazivna, bez korišćenja skalpela. Samo kosa sa donatorske regije može biti predmet transplatacije (ne npr članova porodice).

Svaka folikularna jedinica (graft, transplantat) vadi se (ekstrahuje) posebnim mikrohirurškim instrumentima, bez primetnih tragova intervencije. Iz tog razloga, transplatacija kose Fue metodom zavisi isključivo od stručnosti hirurga i njegove sposobnosti da sve prođe u najboljem redu, odnosno ne dođe ni do najmanjih oštećenja korena svakog folikula. Tu na scenu stupaju naše doktorke, Zorana Grubović & Zlata Popović Čkonjović.

dr Zlata Popović Čkonjović & dr Zorana Grubović

Transplatacija kose Fue tehnikom čini da se folikularna jedinica momentalno izdvoji sa davajuće regije i bude spremna za implantaciju, baš kako prirodno raste. Transplatacija kose danas se vrši automatizovano. Za ekstrakciju folikulanih jedinica, u Klinici DE koristimo jedinstveno konstruisan sistem, koji pomoću mikrooscilacija postiže najmanji stepen presecanja graftova (manje od 4%), čime dobijamo jedinice najboljeg kvaliteta. Na ovaj način, što je vrlo važno, postižemo i najmanje traumatizovanje tkiva, te su ožiljci nakon intervencije jedva vidljivi.

Vađenje transplatata

Transplatacija kose Fue tehnikom daje mogućnost da uzimanje i većeg broja folikula ne ostavlja tragove da je vršena procedura. Nakon vađenja, svaki transplantat pregleda se pod mikroskopom, sortira po tipu, debljini i priprema za implantaciju.

Zatim se na primajućoj regiji prave mikro rezovi (mesta gde će se zapravo postavljati nova kosa). U ovom delu procesa, vodimo računa o prirodnoj gustini, smeru i uglu pod kojim će stajati postavljeni graftovi.

Primajuća regija pre & posle

Kako izgleda oporavak?

Transplatacija kose – odmah nakon intervencije

Pre nego što napusti ordinaciju, svaki pacijent dobija set za negu, kako transplantata, tako i davajuce regije. U ovom setu nalaze se preparati koji omogućavaju sigurno zarastanje davajuce regije, prihvatanje transplantata, brži oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko pacijent strogo poštuje uputstva nakon urađene transplatacije kose FUE tehnikom, ne postoji razlog za brigu oko uspešnosti same procedure.

Transplatacija kose – Prvi dan. Nakon intervecije, pacijent dolazi na kontrolni pregled. Gaza koja se nalazi na potiljačnoj regiji (zadnjem delu glave) skida se i više se ne vraća. Od tog trenutka ta regija ostaje „otvorena“, sa savetom da pacijennt nosi kačket, kapu.

Slika davajuće regije sutradan

Transplatati davajuće regije zatim se pregledaju. Obzirom da se kosa na zadnjem delu glave najčešće kratko šiša, prva poseta frizeru može biti nakon 5 dana od intervencije, kako bi se frizura ujednaćila.

Povratak umerenoj fizičkoj aktivnosti dozvoljen je nakon 10 dana.

Važna napomena je da kosa koja je transplantirana počinje da opada nakon 14 dana, zatim naredna 4 meseca ne raste, da bi tek posle tog perioda počela postepeno da raste.

Transplatacija kose Fue metodom u potpunosti će rezultirati i biti vidljiva nakon 12-15 meseci.

Ukoliko su opadanjem kose zahvaćene dve regije koje su odvojene ili jedna velika površina, zbog čega je neophodna još jedna transplatacija kose, zahvat je moguće ponoviti tek za 6 meseci. Obzirom da na Klinici „DE“ koristimo aparat za transplantaciju kose poslednje generacije, garantovano nastaju najminimalniji ožiljci, stepen oštećenja preostalih mogućih graftova je neznatan, čime je davajuću regiju moguce „koristiti“ više puta (najranije 6 meseci nakon transplanatacije kose).

Ukoliko pacijenti koriste minoxidil, terapiju mogu nastaviti 14 dana nakon intervencije.

Savet je i da se izlaganje suncu izbegava narednih mesec dana (ili koristiti zaštita u vidu šešira, kape, kačketa, marame).

Transplatacija kose i FUE tehnika -metoda trenutno je hit u svetu, jer pacijentima daje mogućnost da se šišaju vrlo kratko, bez vidljivih tragova (ožiljaka) i sa kosom koja izgleda potpuno prirodno.

Pozovi Kliniku