Visit Us On FacebookVisit Us On Instagram
Choose your language
 • English
Tel: +381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Uvećanje grudi – Priručnik za početnike

Uvećanje grudi ili augmentacija, uz liposukciju predstavlja najčešće izvođen zahvat u estetskom delu plastične hirurgije.

Sa psihološkog aspekta, grudi igraju veoma važnu ulogu kod pripadnica lepšeg pola, iz razloga što njihov izgled može direktno uticati na samopouzdanje. Iako različite starosne grupe imaju drugačije povode za odluku o uvećanju grudi, krajnji rezultat ipak je isti.

Cilj operacije uvećanja grudi zapravo je postizanje proporcionalnog oblika grudi, upravo onog koji najbolje odgovara konfiguraciji vašeg tela.

Dok mlađe žene žele što veći volumen, dame srednjih godina, uz povećanje grudi, uglavnom teže i korekciji njihovog položaja (odnosno podizanje grudi).

Za uvećanje grudi najčešće se odlučuju žene sa nerazvijenim grudima ili njihovom asimetrijom, ali i žene čije su grudi, nakon gubitka težine, porođaja ili procesom starenja, izgubile na volumenu i promenile svoj oblik.

Nažalost, ne treba zanemariti i činjenicu da u Srbiji raste broj žena koje implantate ugrađuju nakon mastektomije. Važno je napomenuti i da troškove takvih operacija pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Ukoliko ste doneli odluku o uvećanju grudi, ovaj tekst vam može pomoći da se što bolje upoznate sa ovom popularnom procedurom.

1. KO JE KANDIDAT ZA UVEĆANJE GRUDI?

Mnoge žene nisu sigurne da li su pravi kandidat za uvećanje grudi. Kako biste znali pravi odgovor, potrebno je da sebi postavite nekoliko pitanja:

Da li se opterećujete veličinom grudi?

Da li postoji nesklad između obima vaših kukova i grudi?

Da li postoji vidna asimetrija koja narušava estetiku ili kongenitalne anomalije?

Da li je došlo do smanjenja njihovog volumena (dojenje, gubitak telesne težine ili starenje)?

Ukoliko ste odlučili da uvećate vaše grudi, spremni ste za sledeći korak.

2. KONSULTACIJA

O detaljima operacije i tome koja vrsta korekcije bi vam zaista odgovarala, pre svega je potrebno razgovarati sa iskusnim plastičnim hirurgom. Budite sigurni da ćete na taj način doneti najbolju odluku.

Ipak, praksa je pokazala da je najteže uskladiti želje i očekivanja pacijenta sa mogućnostima i krajnjim ishodom. Ono što je važno na samom početku je biti realan, saslušati i pre svega uvažiti iskusnijeg od sebe – hirurga.

Pregledom vaših grudi, specijalista donosi odluku koja najviše odgovara njihovoj veličini i obliku, poziciji areola i kvalitetu kože.

Zatim, zajedno donosite odluku o odgovarajućoj veličini, obliku i vrsti implantata.

Posle toga, na red dolazi razmatranje mesta incizije (reza), odnosno da li će implantat biti plasiran iznad ili ispod pektoralnog mišića.

Osim navedenih podataka, od izuzetne važnosti za prvi pregled su i informacije o tome da li ste pod terapijom lekovima, o postojanju alergija na određene lekove, da li ste preležali ili se lečite od neke bolesti, kao i eventualna evidencija ranijih hirurških zahvata (uključujući i biopsiju dojke).

Postoje različite vrste implantata. Razlikuju se prema:

 • Obliku (okrugli ili konturni)
 • Kubikaži
 • Prečniku
 • Površini (glatki (ređe se koriste) ili teksturirani (češće u upotrebi)
 • Sastavu (ispunjeni slabo ispuštajućim gel-silikonskim elastomerama (češća upotreba u Evropi) ili slanim rastvorom (u Americi).

 3. PRIPREMA ZA OPERACIJU

Ukoliko ste pušač, dve nedelje pre i nakon zahvata ne smete konzumirati cigarete. Veče pre zakazane operacije jesti najkasnije do 21h, a tečnost piti do ponoći. Grudi oprati antibakterijskim sapunom veče pre operacije i na samo jutro zahvata. Nakon nanošenja sapuna, ostaviti ga da deluje deset minuta, a zatim isprati.

 4. OPERATIVNA TEHNIKA

 Augmentacija grudi vrši se u opštoj anesteziji i traje oko sat do sat i po. Incizija (rez) može biti urađena oko donje ivice areole, ispod pazušne jame ili u submamarnoj liniji (najčešće). Implantat se plasira u džep, koji može biti iza žlezdanog tkiva dojke ili ispod pektoralnog mišića.

 5. POSTOPERATIVNI TOK

Cilj postoperativnog toka uvećanja grudi u biti je svesti rizik od hirurških komplikacija na minimum. Nakon zahvata, pacijent ostaje u bolnici jedan dan. Dužina oporavka može zavisiti od vrste zahvata i najčešće traje do 14 dana.

Tokom oporavka je važno nositi specijalni brushalter. Četiri nedelje nakon operacije potrebno je izbegavati fizički napor. Grudi moraju mirovati, bez dizanja teških predmeta da se ne bi naprezali pektoralni mišići.

Tuširanje je obično moguće nakon tri do pet dana, uz prethodno savetovanje sa lekarom. Preporučuje se spavanje na leđima.

6. KOMPLIKACIJE

Kao i kod svakog operativnog zahvata, moguće su komplikacije, ali treba napomenuti da su kod uvećanja grudi one vrlo retke. Mogu se javiti u vidu infekcija, krvarenja ili odbacivanja implantata. Najčešća opisana komplikacija prilikom povećanja grudi je kontraktura kapsule. Obzirom da je silikonski implantat strani materijal, naš organizam pravi svojevrsnu opnu kojom pokušava da odvoji strano telo od sebe, u ovom slučaju kapsulu. U malom procentu dešava se da kapsula zadeblja, što dovodi do njene kontrakcije a samim tim i deformacije. Taj problem se najčešće rešava u prvom stadijumu, transferom masti i masažama, dok se u uznapredovalim stadijumima operativno vade implantati i kapsula, i postavljaju novi implantati.

7. NAJČEŠĆA PITANJA

Može li se dojiti sa silikonima?

Ukoliko su implantati smešteni ispod mišića (najčešća tehnika), oni ne utiču na dojenje, niti su štetni za majku ili dete. Ipak, zahvat uvećanja grudi se preporučuje izvesti godinu dana nakon trudnoće, odnosno šest meseci nakon prestanka dojenja.

Da li je moguća prava procena stanja grudi sa implantatima?

 Da, implantati nemaju uticaj na rezultate bilo kakvog dijagnostičkog pregleda, poput mamografije.

Troškovi operacije?

Kada pomislite na cenu operacije uvećanja grudi, potrebno je imati u vidu da njena cena zapravo podrazumeva niz troškova.

 1. Analize (uključujući UZ dojki i mamogramu)
 2. Implantati
 3. Anestezija
 4. Operaciona sala
 5. Boravak na klinici
 6. Kompresioni brushalter
 7. Antibiotici
 8. Rad hirurga

Kako biste izbegli eventualna neprijatna iznenađenja, potrebno je na prvoj konsultaciji saznati sve detalje oko cene.

Višedecenijsko iskustvo specijalista Klinike ”DE” u oblastima uvećanja, redukcije, rekonstrukcije, podizanja grudi i ginekomastije (redukcija muških grudi) ovu kliniku čini pravim mestom za rešenje vaših problema.

Zakažite konsultacije u Klinici DE, na sledeće brojeve telefona:

+381 (0) 11 219 76 22
+381 (0) 63 106 55 44

Cenovnik

Očekujemo vas!

Pozovi Kliniku